Nâbî hangi padişah döneminde yaşamıştır?
Nabi, XVII. yüzyılda doğmuş ve I. İbrahim (1640-1648) ile III. Ahmet (1703-1730) arasında hüküm süren altı padişahın saltanatına tanıklık etmiştir.
Nâbî neyi ile ünlü?
Şair Nabi’nin eserleri genellikle aşk, güzellik, ahlaki konular, toplumsal eleştiri ve doğa gibi çeşitli temalara odaklanır. Şiirlerinde Divan edebiyatının geleneklerini takip etmiş ve lirik ve şiir dilinde eserler yaratmıştır. Aşk ve doğa sevgisi şiirlerinde sıklıkla kullandığı temalardan biridir.
Nâbî kimdir kısaca hayatı?
Nabi, 1642 yılında Şanlıurfa’da doğmuş olup Divan edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Eğitimini Şanlıurfa’da tamamlayan yazar, hayatının çoğunu İstanbul’da geçirmiştir. 1712 yılında hastalık sonucu İstanbul’da vefat etmiştir. Aşağıdaki dizeler yazarın en meşhur şiiridir.
Nâbî’nin surnamesi kim yazdı?
17. yüzyıl şairlerinden Nâbî’nin kaleme aldığı, Sultan IV. Mehmed’in şehzadeleri Mustafa ve Ahmed’in 1086/1675 yılında Edirne’de gerçekleşen sünnet düğünlerini anlatan manzum soyadı.
Bâkî kimdir hayatı?
1526 yılında İstanbul’da doğdu. 1600 yılında İstanbul’da vefat etti. Osmanlı Divan edebiyatının şiirine biçimsel ve içeriksel birçok yenilik getiren ve hayattayken “Sultanü’ş Şuârâ” (Şairlerin Sultanı) ünvanı verilen şairin asıl adı Mahmud Abdülbaki’dir. Fatih Camii müezzinlerinden Mehmed Efendi’nin oğludur.
Nâbî ne zaman öldü?
10 Nisan 1712, İstanbulNâbî / Ölüm tarihi ve yeri
Şair Nabi’nin mezarı nerede?
Karacaahmet Mezarlığı, İstanbulNâbî / Mezarlık
Nâbî hangi ekol?
Osmanlı dönemi şiirinin temel taşlarından olan Nâbi, Divan edebiyatına yenilik getirmiş, “Hikemiyat” tarzındaki şiirleri bir ekol haline gelmiştir.
Hayriye ne anlatır?
Bu eser daha çok Hayriyye olarak bilinir. Nâbî, Hayriyye adlı Mesnevisi ile oğlunu hayata hazırlamak ve ona mutlu olabilmesi ve sorunlardan uzak kalabilmesi için bazı öğütler vermek istemiştir. Bu metin aynı zamanda dönemine göre çok ciddi ve keskin bir siyasi ve toplumsal eleştiri de içermektedir.
Nefi hangi akıma aittir?
Nef’îÖmer née MehmedDoğum1572 Hasankale, Erzurum, Osmanlı Ölüm 27 Ocak 1635 İstanbul, OsmanlıEdebi akımlarebk-i HindîÖnemli eserSihâm-ı Kazâ3 satır daha
Nâbî tarzı nedir?
Bu nedenle Nabi, kendi döneminde huzur ve sükûnetten yoksun olan insanlara doğru yolu göstermek ve öğüt vermek istemiş ve şiirlerinde bunu başarmıştır. “Nabi üslubu” olarak da bilinen “bilge şiir söyleme anlayışı”, İran edebiyatında Şevket-i Buhârî ve Sâib-i Tebrizî tarafından temsil edilmiştir.
Şeyhî göz doktoru mu?
Daha sonra Hakîm Sinân adıyla ünlenen Şeyhî, özellikle göz hastalıkları konusunda ihtisas yapmıştır. Karaman Seferi sırasında Çelebi Mehmed’in gözleri sıkıntıya girince, Çelebi Mehmed’i tedavi etmesi için Germiyan’dan getirilmiştir.
Aşık Nâbî kimdir?
1642 yılında Şanlıurfa’da doğdu. Asıl adı Yûsuf olmasına rağmen Nâbî mahlasıyla tanınıyordu. Gaffarzâde veya Karakapıcılar ailesine mensup olduğu rivayet edilmektedir. Nâbî, Hayriyye adlı eserinin başında oğluna atalarının ilim sayesinde yüksek mertebelere ulaştığını ve soyunun meşhur olduğunu hatırlatır.
Nâbî’nin eserleri nelerdir?
Eserleri: Hayr-âbâd.Hayriyye.Tuhfetü’l Haremeyn.Sûrnâme.
Surname ne anlatır?
Osmanlı döneminde, padişahın çocuklarının doğum ve sünnet törenlerini ve padişahın kızlarının düğün törenlerini anlatan şiir, nesir veya şiir ve nesir karışımı olarak yazılan eserlere genellikle soyadı denir. Bu türe Suriye adı altında kasideler şeklinde yazılmış şiirler ve “tarihsel şiirler” de dahildir.
Baki hangi yüzyılda yaşadı?
Eserleri sanatsal inceliklerle ve hayal gücü güzelliğiyle dolu olan ve 16. yüzyıl Osmanlı toplumunun zevklerine uyan Baki, çağdaşı şairlerden daha sade ve daha anlaşılır bir dil seçmiştir. Divan şairi, açık ve temiz bir İstanbul lehçesinin yanı sıra şiirlerinde halk deyişleri ve deyimler de kullanmıştır.
Ahmedi kaçıncı yüzyılda yaşadı?
Ahmedi (1334–1413), divan şairi ve hekim. 14. yüzyılda Anadolu’da yetişen en büyük divan şairi olarak kabul edilir.
Necati hangi yüzyılda yaşadı?
Necati, Türk Divan şiirinin gelişme döneminin (15. yüzyıl sonu – 16. yüzyıl başı) en önemli isimlerinden biridir. O zamana kadar Türk Divan şiirini güçlü bir şekilde etkileyen İran şiirinden uzaklaşarak, halkın diline ve kültürüne önem vermiş ve bunu şiirine yansıtmıştır.
Naili hangi akıma aittir?
Sebk-i-Hindi hareketinin temsilcilerinden biridir. Özlü, uyumlu ve toplumsal yönelimli şiirler yazmaya çabalamıştır.