İçeriğe geç

Iran Reisinin Yerine Kim Gelecek

İran’ın yeni lideri kim?

Dini Liderler№Görev süresi İsim Türkçe · Farsça · İmza 13 Aralık 1979 – 3 Haziran 1989 (9 yıl, 182 gün)Büyük Ayetullah Seyyed Ruhollah Humeyni Farsça: سیدروح‌الله خمینی24 Haziran 1989 – günümüz (35 yıl, 108 gün)Büyük Ayetullah Seyyed Ali Kha menei Farsça: سیدعلی خامنه‌ای

Yeni İran cumhurbaşkanı kim?

Ali Hamaneyİran / Lider

Reisin yerine kim geldi?

Recep Tayyip ErdoğanGörevde 21 Mayıs 2017’de göreve başladı (7 yıl, 123 gün)Cumhurbaşkan Yardımcısı Efkan Ala (2023’ten beri) Mustafa Elitaş (2023’ten beri)Yerini Binali Yıldırım aldı48 hat daha

Hamaney yerine kim gelecek?

Ali KhameneiAyetullah Seyyed Ali Khamenei سید علی حسینی خامنه‌ایDini liderRhullah HumeyniHalefi Muhammed Ali RajaiHalefi Haşimi RafsanjaniKişisel bilgiler19 satır daha

İran seçimi kim kazandı 2024?

İran’da “reformcu” olarak bilinen Türkiye asıllı Mesut Pezeşkan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda rakibi Said Celili’den fazla oy alarak ülkenin 9. cumhurbaşkanı oldu.

İranda en yetkili kim?

1 Nisan 1979’da kurulan İran İslam Cumhuriyeti’nin kendine özgü bir yönetim biçimi vardır. Anayasa, egemenliğin Devrim Lideri’nin himayesinde yasama, yürütme ve yargı organları tarafından uygulandığını hükme bağlar. Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı yürütme organının başıdır.

Yeni seçilen İran cumhurbaşkanı nereli?

Mesud PezeşkiyanDr. Massoud Pezeshkiyan مسعود پزشکیانDoğumMasud Pezeshkian 29 Eylül 1954 Mahabad, Batı Azerbaycan (İl), Pehlevi İranVatandaşlıkİran Lisansüstü OkuluTebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi, İran Tıp Bilimleri ÜniversitesiMeslekKardiyo-torasik cerrahi18 satır daha

İran seçiminde kim önde?

1979 anayasasına göre, görevdeki Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, üst üste iki dönem ve sekiz yıl görev yaptığı için yeniden seçilemedi. İbrahim Reisi oyların yüzde 72’sini alarak cumhurbaşkanlığını kazandı.

İran 7. cumhurbaşkanı kimdir?

Hasan Ruhani (Farsça: حسن روحانی; 12 Kasım 1948’de Simnan Eyaleti’nin Surhe kentinde doğdu) İranlı siyasetçi, din adamı, avukat ve İran’ın 7. cumhurbaşkanıdır.

Cumhurbaşkanı ölürse başa kim geçer?

Cumhurbaşkanlığı makamı herhangi bir nedenle boşalırsa, 45 gün içinde cumhurbaşkanlığı seçimi yapılır. Seçim yapılıncaya kadar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cumhurbaşkanı olarak görev yapar ve Cumhurbaşkanının yetkilerini kullanır.

Geleceğin cumhurbaşkanı kim olur?

2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi Önceki Türkiye parlamento seçimleri 14 Mayıs 2023’te yapılmış, ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimi 28 Mayıs 2023’te yapılmıştı. 2014 yılından bu yana görevde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 seçimlerinde yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

Türkiye reisi kimdir?

Recep Tayyip Erdoğan, 22 Temmuz 2007’de yapılan parlamento seçimlerinde %46,6 oy alarak büyük bir zafer kazanan AK Parti’nin Genel Başkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 60. Cumhurbaşkanı oldu.

İran’ın dini nedir?

Bugün, 86 milyonluk nüfusa sahip İran’ın halkının %99’u Müslümandır. Devlet, İmamiyye Şiiliğini resmi mezhep olarak belirlemiştir ve nüfusun çoğunluğu Şii’dir. Nüfusun %9-10’unu oluşturan Sünni Müslümanlar, ağırlıklı olarak Türkmen, Beluci ve Kürtlerden oluşur ve çoğunlukla ülkenin kuzeybatısında yaşarlar.

İran lideri Reis öldü mü?

19 Mayıs 2024’te Azerbaycan sınırındaki Culfa kasabası yakınlarındaki bir bölgede meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybetti. Reisi, İran yargı sisteminde 2004-2014 yılları arasında Başsavcı Yardımcısı, 2014-2016 yılları arasında Başsavcı ve 2019-2021 yılları arasında Başyargıç olmak üzere çeşitli görevlerde bulundu.

İran’ı kim yönetiyor?

Milli marş • Yüce Lider Ayetullah Ali Hamaney • Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian • Başkan Yardımcısı Muhammed Rıza Arif • Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf

İran’ı kim yönetiyor?

Milli marş • Yüce Lider Ayetullah Ali Hamaney • Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian • Başkan Yardımcısı Muhammed Rıza Arif • Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf

İran Cumhurbaşkanı Mesut kimdir?

Mesut Pezeşkian (Farsça: مسعود پزشکیان‎), Türk-İranlı kalp cerrahı, siyasetçi ve İran İslam Cumhuriyeti’nin 9. ve şu anki cumhurbaşkanıdır.

Ayetullah Ali Haşim Türk mü?

Seyyid Muhammed Ali Ale-Haşim (Farsça: سید محمدعلی آل‌هاشم), “Ayetullah Ale-Haşim” olarak da bilinir (28 Ekim 1962 – 19 Mayıs 2024), İranlı bir hukukçu ve Oniki İmam Şii dininin Vali-i Fakih’inin temsilcisiydi. Seyyid Muhammed Ali Ale-Haşim (Farsça: سید محمدعلی آل‌هاشم), “Ayetullah Ale-Haşim” olarak da bilinir (28 Ekim 1962 – 19 Mayıs 2024), İranlı bir hukukçu ve Vali-i Fakih ve Oniki İmam’ın temsilcisiydi. Şii bir din adamıydı.

İran’a şeriatı kim getirdi?

İran Devrimi veya İslam Devrimi (Farsça: انقلاب اسلامی, İnkılâb-ı İslâmî), 1979 yılında İran’ı Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni liderliğinde İslam hukuku ve Şii mezhep görüşlerine dayalı bir İslam Cumhuriyeti’ne dönüştüren halk hareketinin adıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir